Instrumentele behandeling of medische voetverzorging

Bij een podoloog kan u terecht voor specifiek huid en nagelaandoeningen.
Voorbeelden hiervan zijn:
  • Eelt en eksterogen verwijderen om overdruk te vermijden
  • Ingegroeide nagel behandelen al dan niet met nagelbeugel
  • Een schimmelnagel behandelen
  • Vilttherapie toepassen, zo kan overdruk vermeden worden in de toekomst
  • Siliconentherapie: Een silicone kan zowel een correctieve werking hebben bij een afwijkende teenstand, maar ook een beschermende werking bv. druk verleggen van een eksteroog.
  • Orthonyxie: Een nagelbeugel wordt geplaatst op een ingegroeide teennagel. Dit wordt geplaatst op de nagel om zijn normale vorm na verloop van tijd opnieuw aan te nemen.
  • Onychoplastie: Een teennagel wordt aangebouwd met kunststof als de teennagel beschadigd is, dit om de nagelgroei te begeleiden.
 

Biomechanisch onderzoek

Aan de hand van een anamnese gesprek gaan we bespreken wat de specifieke klachten zijn en wat uw medische voorgeschiedenis is. Aan de hand daarvan gaan we verschillende klinische testen uitvoeren zoals spier- en spierlengte testen.

Via biomechanische metingen, bekijken we wat de mogelijke afwijkingen zijn ter hoogte van de voet.

Na deze onderzoeken volgt er een loop en ganganalyse, deze worden uitgevoerd op een loopband. Het loop en gangpatroon wordt gefilmd, dit kan op blote voeten gebeuren maar bij sporters ook perfect met hun loopschoenen. Na de loop en ganganalyse worden de beelden bekeken en zorgvuldig geanalyseerd met analysatiesoftware. Uit deze verschillende onderzoeken kunnen we opsporen of er afwijkingen zijn tijdens het stappen en kunnen we dit met functionele podologische zolen eventueel optimaliseren.

 

Functionele podologische zolen

Na het biomechanisch onderzoek kunnen we starten met het samenstellen van de functionele podologische zolen.Er zal een 3D scan van beide voeten gemaakt worden.De functionele podologische zolen worden op maat gemaakt, hiermee kunnen de voeten ontlast worden en/ of correctie aangebracht worden.

De podologische zool zal het stap en looppatroon normaliseren.

Podologische zolen worden tot op heden nog niet terugbetaald door het RIZIV.

Er wordt in de praktijk samengewerkt met BorgInsole, gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van hoogtechnologische podologische functionle zolen. Meer info kunt u hier terugvinden.